Levens-ceremonies

Speech bruiloft

Speech bruiloft

Voorbeeld tekst

Een huwelijk is een belofte aan elkaar maar bevat wettelijke verplichtingen. Het wettelijk deel van de huwelijkssluiting is daarom altijd hetzelfde. Daarnaast maak ik de tekst zo persoonlijk mogelijk, met verwijzingen naar bijzondere momenten en liefdevolle citaten van het bruidspaar. In de voorbeeldtekst zijn de namen aangepast en de tekst is deels ingekort om herkenning te voorkomen:

Trouwspeech Bruid & Bruidegom

(muziek)

Welkom! Lieve Lies en Tom, wat jullie zien er prachtig uit! Hoe bijzonder is het, dat deze dag plaats kan vinden. Na alle onzekerheid sinds het uitbreken van de Coronacrisis staan we hier, nu, met een kleine groep mensen. Een heel vreemde aanloop naar jullie bruiloft, waarbij de regels voor het feestvieren diverse malen zijn veranderd, maar nu mogen we met elkaar jullie liefde vieren. Vandaag is jullie dag: laat het op je afkomen en beleef elk moment intens!

Welkom familie en vrienden!

Om te beginnen wil ik even stilstaan bij de mensen die er vandaag niet bij kunnen zijn; Piet, de broer van Lies en Frank, haar oom. Vorig jaar was een verdrietig jaar waarin Lies deze, voor haar belangrijke, mensen heeft verloren. Daarom is het goed om nu op een positieve manier bij elkaar te zijn en het leven en de liefde te kunnen vieren.

Welkom kinderen van de bruid: Sjaak en Lisette, jullie zijn vandaag de bruidskinderen. Het is mooi om te zien dat jullie, op deze wijze betrokken worden bij de verbintenis die Lies en Tom vandaag met elkaar aangaan.

Het bruidspaar is dankbaar voor alle hulp en ondersteuning die jullie hen bieden op deze belangrijke dag.

Ik zal mijzelf aan jullie voorstellen: mijn naam is Stefanie Korlaar en ik ben de de buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ik zal vandaag het huwelijk voltrekken.

Samen gaan wij er een mooie ceremonie van maken.

En hier zitten jullie dan, Lies en Tom, omringd door familie en vrienden, stralend en klaar om deze belangrijke stap in jullie leven te gaan zetten.

Een bijzondere dag, vandaag. Na een stormachtig begin zijn jullie een paar jaar van elkaar verwijderd geweest, maar toen jullie elkaar weer tegenkwamen, was de ‘klik’ er meteen. Dit keer op een veel evenwichtiger niveau.

En terwijl jullie samengroeiden in deze nieuwe relatie dacht jij, Tom: ik moet iets doen, anders loopt ze misschien weer weg! En zo ging je in de keuken op één knie om Lies te vragen. En zoals jij zei, Lies: een geregistreerd partnerschap is gewoon niet zo leuk. We willen een feest met iedereen die ons lief is. En vandaag is dat feest, op de dag die jullie daarvoor gekozen hebben!

Vandaag treden jullie in het huwelijk en gaan jullie ‘ja’ tegen elkaar zeggen. Maar wat betekent dat eigenlijk?

Een huwelijk is een bij de wet geregelde, formeel bekrachtigde levensgemeenschap tussen twee mensen. Dat is de wet, maar een huwelijk is meer, eigenlijk iets wat we allemaal weten, maar waar we niet vaak bij stilstaan. Het lijkt heel gewoon, maar het is heel bijzonder. Het is in het openbaar tegen elkaar en tegen iedereen zeggen: ‘wij kiezen voor elkaar, wij houden van elkaar, wij horen bij elkaar en wij willen samen verder’. En daarom zeggen jullie straks ‘ja’, tegen elkaar.

Als ambtenaar van de burgerlijke stand vertegenwoordig ik de gemeenschap en bevestig jullie keuze. Alle rechten en plichten die zijn vastgelegd in boek 1 van het burgerlijk wetboek hoef ik gelukkig niet voor te lezen maar we kunnen niet negeren dat er wettelijke voorschriften zijn aan een huwelijk. Dus geef ik alvast een korte samenvatting van de dingen waartegen jullie straks “JA” zeggen:

trouw zijn

elkaar beschermen

elkaar dienen

elkaar het materiële verschaffen

verantwoordelijk zijn voor elkaar

en elkaar hulp en bijstand verschaffen

In de wet wordt niet gesproken over liefde, vriendschap of respect. Maar dat is wel de basis van jullie relatie, het is de grondtoon van jullie samenzijn. Alle mensen die hier vandaag aanwezig zijn kunnen zien dat jullie relatie gebaseerd is op liefde, respect en vriendschap.

Hoe het allemaal begon:

[persoonlijke informatie]

Jullie hebben er lang over gedaan om elkaar te vinden en samen zijn jullie uit diepe dalen geklommen en hebben jullie hoge bergen getrotseerd en dat maakt een relatie sterk.

Op mijn vraag; beschrijf de ander eens en wat betekent de ander voor jou antwoordde Tom: Ik vind Lies echt mooi zoals ze is. Ze weet wat ze wil en terwijl ik soms nonchalant ben, zet zij de puntjes op de i.

Lies zei over Tom: Hij doet niet altijd wat ik zeg. Hij relativeert als ik te ver ga, dan helpt hij me om het los te kunnen laten. Samen zijn we mooi in evenwicht.

De getuigen:

De wet verplicht dat een huwelijk wordt gesloten in het bijzijn van getuigen. De getuigen die Lies en Tom hebben gekozen, zijn belangrijk in hun leven en zij zijn dankbaar dat deze mensen nu letterlijk getuige kunnen zijn van hun ja-woord en daarmee wettelijk het huwelijk bevestigen!

Als getuigen voor Bruid zijn hier vandaag haar vader Marcel en beste vriendin Henny.

Voor de bruidegom getuigen zijn moeder Isabella en zijn vriend Joep.

Het is belangrijk voor Lies en Tom dat jullie hun keuze vandaag bevestigen.

Jullie vier ondertekenen zo samen met de ambtenaar de huwelijksakte!

Dan wordt het nu tijd voor het moment van de officiële huwelijksvoltrekking.

Willen jullie gaan staan? Voordat ik die twee belangrijke vragen ga stellen, lees ik jullie graag een trouwbelofte voor die over de hele wereld hetzelfde is, ongeacht geloof of achtergrond:

Ik wil jouw man, jouw vrouw zijn

En ik beloof je trouw te blijven

Te bemoedigen en te helpen

In goede en in kwade dagen

In ziekte en gezondheid

Ik wil je liefhebben en waarderen

Alle dagen van ons leven

Want jou heb ik gekozen onder de zovelen die ik ken

Ik wil je mijn liefde beloven

Ik wil je behoren zoals ik ben

Ik wil bij je zijn voor alle tijden

Bruid & Bruidegom,

Jullie hebben de bewuste keuze gemaakt om vandaag elkaar de trouwbelofte te doen. Je mag elkaar de rechterhand geven en elkaar aankijken.

Tom [ ], neem je aan tot je echtgenote, Lies [ ] en beloof je getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden? Wat is daarop jouw antwoord?

Lies [ ], neem je aan tot je echtgenoot Tom [ ]- en beloof je getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat heeft verbonden? Wat is daarop jouw antwoord? 

Dan verklaar ik als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente [], dat jullie door het huwelijk aan elkaar bent verbonden. Van harte gefeliciteerd!

Je mag elkaar feliciteren!

Nu is het zo dat voor de wet het ja-woord bindend is, jullie zijn dus al getrouwd. En toch hebben we behalve het ja-woord ook nog iets anders nodig: jullie handtekeningen en die van de getuigen, zodat het zwart op wit staat dat we hier vandaag bij elkaar geweest zijn en het officieel opgenomen kan worden in het huwelijksregister.

Jullie hebben de eervolle taak om zo jullie handtekening te zetten onder de trouwakte en daarmee het huwelijk rechtsgeldig te maken.

Dus… wil ik jullie nu uitnodigen om plaats te nemen achter het bruidspaar, als teken dat jullie letterlijk achter hun huwelijk staan, maar het geeft ook mooie foto’s.

Dan gaan we nu over tot het tekenen van de huwelijksakte.

(muziek)

Dan is het nu tijd voor de ringen. Sjaak en Lisette, willen jullie de ringen komen brengen, alsjeblieft?

Trouwringen zijn een eeuwenoud symbool. Rond, zoals de aarde, die draait om haar as en cirkelt om de zon. Rond is een pure, natuurlijke vorm, en daarom juist zo krachtig.

Een trouwring is een eeuwige cirkel, symbool van de eeuwige liefde voor elkaar. Net zoals de tijd heeft de trouwring geen begin of eind. Hij komt steeds terug bij hetzelfde, net als het leven. De trouwring symboliseert daarmee de eeuwigdurende verbondenheid van man en vrouw. In leven en dood en in voor en tegenspoed.

Daarom wordt de band tussen man en vrouw bezegeld met dit mooie symbool: de trouwring.

Jullie mogen de ringen nu om elkaars vinger schuiven als teken van jullie trouw aan elkaar.

Lies en Tom,

Het ja-woord heeft geklonken, de handtekeningen zijn gezet, jullie zijn nu officieel getrouwd, officieel man en vrouw, een echtpaar!

Lieve Lies en Tom,

Blijf elkaar behoeden in de toekomst, blijf dicht bij elkaar in de tijden die komen gaan, pak de kansen die je krijgt om samen te groeien, blijf flexibel, blijf met elkaar praten, lachen en genieten! Ik wens jullie een stralende toekomst samen!

En laten we nu gaan genieten van deze bijzondere dag en de toekomst vieren die dit mooie paar tegemoet gaat!

(muziek)

Alle voorbeeldteksten bevatten fictieve namen en de plaatsen zijn verwijderd om herkenning te voorkomen. Alle teksten op deze website zijn intellectueel eigendom van Declames en mogen niet zonder uitdrukkelijke toestemming worden overgenomen.

Speech afgelopen vrijdag is prima gegaan. Ben ook rustig gebleven. Ongeveer 7,5 minuut. Mensen waren heel erg enthousiast. Speech van de dag zei iedereen. Had ik nooit gedacht. Er werd heel veel gelachen. Bruid en bruidegom vonden het ook super.
Nogmaals erg bedankt voor je medewerking. Jouw support heeft mij ook meer zelfvertrouwen gegeven.

Hans

Voorbereiden ceremonies

Organisatie ceremonies

Elke opdracht begint met een persoonlijke ontmoeting. Online of fysiek bespreken we je wensen en alles wat tijdens de voordracht benoemd moet worden.

Levens-ceremonies

Schrijven van speeches

Na ons gesprek verwerk ik de informatie in een verhaal, of desgewenst een gedicht, dat vertelt wat de opdrachtgever wil delen en dat voor luisteraars aansprekend en aangenaam is.

Locatie

Spreekster op locatie

Op de dag van de ceremonie draag ik de tekst op rustige en aansprekende wijze voor, afhankelijk van de situatie met een kwinkslag, mooie herinneringen en respectvolle woorden.

Wat kan ik voor je betekenen?

Buitengewoon ambtenaar

Voor een onvergetelijke bruiloft.

Geboorte ceremonie

Een liefdevol welkom voor je baby.

Funerair spreekster

Persoonlijke voordracht bij een uitvaart.

Speech bruiloft

Voorbeeld huwelijks speech

Dooptekst

Voorbeeld geboortetekst.

Schrijven in memoriam

Voorbeeld herdenkingstekst.

Stuur je bericht

Bel mij gerust!

Sta je voor een levensgebeurtenis die een ceremonie met zich meebrengt dan kan ik mij voorstellen dat je vragen hebt. Bel mij dan gerust ik help je graag.

Adres

J.P. Thijssepark 367
1411 XV  Naarden

Volg Declames