Levens-ceremonies

Schrijven In Memoriam

Schrijven In Memoriam

Voorbeeld tekst

Voor een uitvaart of een herdenkingsbijeenkomst kan ik een tekst schrijven en voordragen. In de voorbeeldtekst zijn de namen aangepast en de tekst is deels ingekort om herkenning te voorkomen:

Ook kan ik hulp bieden bij het voorbereiden van de voordracht als je die zelf wilt lezen. De tekst pas ik aan je eigen taalgebruik aan, zodat het heel natuurlijk  aanvoelt als je deze gaat voordragen. Ook help ik je met ontspanningsoefeningen en kan je methodes adviseren om het spreken gemakkelijker te maken.

Afscheid van Catharina

Goedemiddag. Op verzoek van de familie houd ik een korte toespraak over het leven van Catharina en de mooie herinneringen die zij aan hen nalaat.

Catharina werd in het zuiden geboren, als 5e kind in een katholieke familie. Na haar werden nog twee broertjes geboren. Haar jeugd was een vrolijke tijd, aan haar eigen kinderen vertelde ze altijd hoe fijn ze het vroeger thuis had en hoe gezellig het was in dat grote gezin, ook al moest er hard gewerkt worden en was er soms nauwelijks genoeg eten en kleding voor iedereen.

Het heeft haar gevormd tot een eerlijke en liefdevolle vrouw, die nooit opgaf.

In 1960 ontmoette ze Hans en nog jaren later spraken ze vol verwondering over dat moment, de vonk van ware liefde die in het eerste oogcontact oversloeg. Een jaar later trouwden ze in de kerk in Hilversum.

De jaren die volgden waren een beproeving voor hun liefde en hun persoonlijke kracht. De kinderwens van Catharina was sterk en het bezorgde haar en Hans veel verdriet dat ze haar eerste twee kindjes voor de geboorte verloor. Toen Winny gezond geboren werd kon Catharina eindelijk genieten van de zorg voor haar kindje, en ze stortte zich met hart en ziel in haar nieuwe rol als moeder. Catharina was actief als vrijwilliger op de peuterspeelzaal, de basisschool en in de kerk. Iedereen kon altijd een beroep op haar doen.

Toen Winny ouder werd ontdekte Catharina haar passie voor zingen en vond ze een koor waar ze al haar energie in kon steken, behalve het plezier in zingen vond ze daar ook een nieuwe vriendengroep. En dankzij die groep bleef zij op de been toen Hans veel te jong overleed en ze er plotseling alleen voorstond in de opvoeding van Winny.

Winny herinnert zich deze tijd heel goed, omdat ze als puber niet begreep dat haar moeder niet instortte, maar ook haar verdriet niet goed kon delen. Het was een eigenschap van Catharina om door te zetten, ondanks alle tegenslagen, maar voor een tienermeisje als Winny was het onbegrijpelijk. Catharina vond troost in haar geloof en haar liefde voor Winny.

Later werd de band tussen Winny en Catharina weer sterker, toen Winny zelf kinderen kreeg en zij, door het uitspreken van haar angsten, een opening bood aan Catharina om over haar gevoelens te praten.

Catharina, die, vanaf het overlijden van Hans altijd praatte over ‘de periode zonder Hans’, heeft nog jaren genoten van haar 4 kleinkinderen en het zingen bij het kerkkoor en het [] koor.  Winny is dankbaar dat ze haar moeder zo goed heeft leren kennen nadat ze zelf kinderen kreeg en ze is het koor dankbaar voor hun hulp tijdens het ziekte bed van Catharina. En natuurlijk voor hun bijdrage vandaag. Zonder koormuziek zou het afscheid van Catharina niet compleet zijn.

Winny bedankt u allen voor uw komst en vraagt u vriendelijk haar straks in de aula niet op te zoeken. Zij zal zelf bij u langskomen om gedag te zeggen.

Meer voorbeelden

Mijn oudste zus: mooi ‘In Memoriam’ voorbeeld

In memoriam voorbeeld Mijn oudste zus. Mijn ouders leerden elkaar kennen in [].  Ze trouwden in 1950 en gingen bij de ouders van mijn moeder in wonen. Daar werd mjn zus geboren. Na enkele jaren hadden ze genoeg gespaard om een huis te kunnen kopen en dat deden ze in...

Getijdenkracht, mooie voorbeeld tekst

Getijdenkracht In het hart van de zeiler waait het alle dagen zo kiest hij zijn koers door storm en windstilte   Totdat de dagen van ontij vergaan in het breken van steeds grijzer golven en op de kaart opeens zijn thuishaven verbleekt. Als de kompasnaald in zijn...
Alle voorbeeldteksten bevatten fictieve namen en de plaatsen zijn verwijderd om herkenning te voorkomen. Alle teksten op deze website zijn intellectueel eigendom van Declames en mogen niet zonder uitdrukkelijke toestemming worden overgenomen.
Voorbereiden ceremonies

Organisatie ceremonies

Elke opdracht begint met een persoonlijke ontmoeting. Online of fysiek bespreken we je wensen en alles wat tijdens de voordracht benoemd moet worden.

Levens-ceremonies

Schrijven van speeches

Na ons gesprek verwerk ik de informatie in een verhaal, of desgewenst een gedicht, dat vertelt wat de opdrachtgever wil delen en dat voor luisteraars aansprekend en aangenaam is.

Locatie

Spreekster op locatie

Op de dag van de ceremonie draag ik de tekst op rustige en aansprekende wijze voor, afhankelijk van de situatie met een kwinkslag, mooie herinneringen en respectvolle woorden.

Wat kan ik voor je betekenen?

Buitengewoon ambtenaar

Voor een onvergetelijke bruiloft.

Geboorte ceremonie

Een liefdevol welkom voor je baby.

Funerair spreekster

Persoonlijke voordracht bij een uitvaart.

Speech bruiloft

Voorbeeld huwelijks speech

Dooptekst

Voorbeeld geboortetekst.

Schrijven in memoriam

Voorbeeld herdenkingstekst.

Stuur je bericht

Bel mij gerust!

Sta je voor een levensgebeurtenis die een ceremonie met zich meebrengt dan kan ik mij voorstellen dat je vragen hebt. Bel mij dan gerust ik help je graag.

Adres

J.P. Thijssepark 367
1411 XV  Naarden

Volg Declames